Working Holiday後的Working Day

沒有完結的假期就不是假期。除非打算於外國落地生根兼生返兩三個繼後香燈,否則總有一天要回香港搵工搵錢搵將來。江湖傳聞,工作假期會給老闆「不認真、不上進、只顧玩、欠責任」 等等負面印象引致回港後難搵工,那事實是怎樣呢?

回來後的世界會更精彩,出走吧!攝於德國柏林布蘭登堡門回來後的世界會更精彩,出走吧!攝於德國柏林布蘭登堡門

根據working holiday朋友間的非正式统計,此事是有的,但不常見,絕大多數的老闆反應其實是--- 無反應!最多問兩句「係果邊做過咩工?」、「學到啲乜野?」似有興趣想了解你多點而已,最終還是看你本人的應對能力和工作履歷。

識腳底按摩對教書有咩用?按完精神爽啲,講書都生鬼啲呀!攝於德國柏林的中醫按摩店識腳底按摩對教書有咩用?按完精神爽啲,講書都生鬼啲呀!攝於德國柏林的中醫按摩店

之不過,筆者見工時曾遇顧主說「你喺外國打呢幾份工同呢個職位好似無關係喎!」。等等先!點解我去到外國都一定要找「對前途有利」的工作?點解唔可以做平時從沒機會的新嘗試?況且working holiday的目的根本不是返工賺錢! 而是給機會年輕人用工作和旅遊來拓闊世界視野,賺錢只是維持生活的手段。所以重點不在於學到德文幾級、切菜摩打手或葵花寶典等實在技能,而在於世界觀、個人精神及心靈修養的進步。重點不是去玩去賺錢去賺工作經驗,而是去跳出框框唔做井底蛙呀! 如果個僱主唔明,佢好打極有限,走罷啦!

呢一世都無諗過A Level英文囉U既我會教英文誤人子弟‧‧‧‧‧‧呢一世都無諗過A Level英文囉U既我會教英文誤人子弟‧‧‧‧‧‧

真係唔使驚架!外出一年後,豐富國際視野+流利英文會成為你的基本功。加上個人不同的遊歷經驗,不論出走前你是金融才俊還是擔泥紮鐵,表現都一定會比出發前更好!銀行、社工、Sales、設計師‧‧‧‧‧‧做回老本行的朋友回港後都超快找到工作,筆者甚至奇異地由中文科教師短暫變身英文科教師!全英語教學都無有怕!(至少班學生聽唔出我有幾水皮)也有朋友回港後轉行,以工作假期經驗進軍傳播媒介,都是一條出路。

強烈懷疑班學生咁鐘意我係因為上堂成日講我的旅行故事,攝於任代課教師的班房強烈懷疑班學生咁鐘意我係因為上堂成日講我的旅行故事,攝於任代課教師的班房

Working Holiday在世界各地已行之多年,如果後果真係咁悲慘,申請人數都唔會一年比一年多啦,真係咁多人偏向虎山行咩。「妨礙前途」並非卻步的藉口,工作假期只會令你的人生和前途更豐富!想去就去!出走吧!」

看完後,好想立即去德國工作假期?

詳情參閱:http://whs.esdlife.com/chi/ger_main.asp

德國
人氣文章關於...
秘境之行始於問 工作假期後的Working Day 人離鄉賤 細眉細眼的麻煩 同住難                     
Priscilla Ng
瘋人鋒語 - 30前80後的德國工作假期
鋒Garcia

高考英文Fail的80後中文教師,30歲限期前獨自跑到德國工作假期。 少少working,多多holiday,德文不懂,英文不行,僥倖一年後仍然生存。其間遊遍歐洲29國家共過百城市,記錄於網誌《瘋人鋒語 - 30前80後的德國工作假期》,仍懶惰地持續更新中。
Facebook 粉絲專頁
博客